Verwarring aan de pomp: Euro 95 of E5

Geplaatst op

Om het automobilisten gemakkelijk te maken, kennen alle tankstations in de EU sinds vrijdag 12 oktober 2018 nieuwe brandstofstickers. De plotse verandering leidt in praktijk tot verwarring aan de pomp. Vijf vragen en antwoorden over de afkortingen.

Op de stickers krijgt Euro 95 de naam E5. De E staat voor (bio)ethanol, het cijfer 5 voor het percentage. Of te wel: in E5 wordt 5 procent (bio)ethanol bijgemengd. Benzine met 10 procent (bio)ethanol heet E10. Diesel heet B7, waterstof H2. Niet alle namen veranderen: super blijft super, lpg blijft lpg.

De nieuwe brandstoflabels komen ook op de tankdop van nieuwe auto’s te staan. Fabrikanten zetten ze bovendien in de gebruiksaanwijzing.

Waarom zijn die brandstoflabels nodig?
Brussel wil het vakantievierende automobilisten gemakkelijker maken. Nu verschillen de brandstofnamen overal in Europa. Zo heet Euro 95 in Oostenrijk ‘super’ en in Groot-Brittannië ‘Premium Unleaded’, terwijl lpg in Frankrijk de naam gpl draagt. Met de nieuwe codenamen eindigt deze Babylonische spraakverwarring.

Verdwijnen de namen Euro 95 en diesel van de borden?
Nee, de huidige namen blijven naast de nieuwe codes bestaan. Euro 95 blijft Euro 95, alleen komt er een sticker bij. Wel verdwijnen de huidige groene labels voor benzine en de zwarte labels voor diesel.

De nieuwe etiketten zijn dus zwart-wit. Benzines krijgen ronde etiketten, diesels vierkante en gasvormige brandstoffen (lpg, waterstof) een ruit.

Waarom B7 en niet D7 bij diesel?
De B staat voor het percentage biobrandstof dat aan de diesel wordt toegevoegd. In reguliere diesel is dat 7 procent, vandaar de benaming B7.

Euro 95 ging toch E10 heten en niet E5? Hoe zit dat?
Die fout wordt vaak gemaakt. Momenteel bevat reguliere benzine dus 5 procent (bio-)ethanol, vandaar E5. Euro 95 refereert aan het octaangehalte: 95. Het heeft niets met het percentage ethanol te maken.

Het is de bedoeling dat alle duizenden Nederlandse tankstations in de loop van volgend jaar 10 procent biobrandstof gaan bijmengen in de benzine. Dan verdwijnt mogelijk de aanduiding Euro 95 geleidelijk. Na voltooiing van die operatie maken de E5-stickers plaats voor exemplaren met E10. In veel Europese landen leveren tankstations overigens al lang E10, maar in ons land nog nauwelijks.

Kan de motor van mijn auto wel E10-benzine aan?
Vrijwel alle auto’s gebouwd na het jaar 2000 sowieso. Als uw bolide ouder is, dient u zeker op te letten. Uw motor kan schade oplopen. Op website E10check.nl valt te controleren of een model auto geschikt is voor E10-benzine.

Bron AD 15-10-2018

Een reactie over “Verwarring aan de pomp: Euro 95 of E5

    W.H.A. Kennes
    27 oktober 2018

    Nu kan Super 98 nog, maar vanaf 2020 zou alle brandstof E10 (10% bio-ethanol) worden. Dus meteen maar ‘n voorraad indoen voor de jerrycan of omzetten naar elektrisch (2 x grapje!), want wat moeten we dan gaan tanken?

Geef een reactie