Bericht van MCN: Veilig werken en Chroom-6 – Fehac

Geplaatst op

Belangrijke informatie: gezond werken

Beste leden,

In de afgelopen jaren kwamen verschillende schokkende verhalen naar buiten over onderhoudsmedewerkers bij onder andere defensie en NS, die ziek werden door blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Deze stoffen komen vrij bij onderhoudswerkzaamheden, zoals slijpen en schuren.

Voorkom dat je stof inademt

Hoewel je bij hobby-matig onderhoud relatief minder risico loopt om te worden blootgesteld aan deze stoffen, komt bij het verwijderen van verflagen en coatings wel degelijk stof vrij. De kleine stofdeeltjes zijn schadelijk voor je gezondheid als je ze inademt. Het kan het kankerverwekkende chroom-6 bevatten en lood, wat ook in lage concentraties al schade kan veroorzaken aan het zenuw-, hart- en vaatstelsel. Maar ook het fijnstof zelf kan longproblemen veroorzaken en klachten aan de luchtwegen.

Op www.mobiel-erfgoed.nl/stofvrij-werken vind je een folder en een poster, waarin wordt uitgelegd welke maatregelen je kunt nemen om blootstelling aan gevaarlijke stoffen te voorkomen. Deze informatie is in samenwerking tussen de experts van PreventPartner en de stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN) zorgvuldig samengesteld.

De poster kun je uitprinten en ophangen op de plek waar je de werkzaamheden uitvoert. Zo heb je altijd de belangrijkste informatie bij de hand. Lees de folder goed door, want hierop staat nog aanvullende informatie.

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen of wil je meer toelichting bij de risico’s en maatregelen? Kijk dan bij de veelgestelde vragen op www.mobiel-erfgoed.nl/stofvrij-werken.

 

Geef een reactie