Fehac nieuwsbrief 28 mei 2019 Platform Mobiel erfgoed over subsidies 12 juni 2019

Geplaatst op

Stoomlocomotief ‘Bison’ (bouwjaar 1928) van de Stoomtrein Goes-Borsele (SGB) krijgt groot onderhoud in het historische tractiegebouw van de SGB in Goes. Foto: Kees Wielemaker.

Platform Mobiel erfgoed over subsidies 12 juni 2019
Het Platform Mobiel erfgoed op woensdagmiddag 12 juni bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort gaat over geld. Over het financieren van grote projecten en van de structurele kosten, bijvoorbeeld voor de inzet van de duizenden vrijwilligers. We nodigen u van harte uit bij deze bijeenkomst aanwezig te zijn.

Eigenaren, vrijwilligers en liefhebbers staan bol van de passie en inzet voor mobiel erfgoed. En toch blijkt dat in de praktijk niet altijd voldoende. Voor vrijwilligersorganisaties is de financiering van grote restauraties, kostbare verwervingen, publieksevenementen en noodzakelijke voorzieningen een grote uitdaging. Ze vormen vaak een hoofddoel van de behoudsorganisaties in het mobiel erfgoed. Uiteindelijk is er ook geld nodig om al dit waardevolle erfgoed in stand te houden. Zonder geld gaat het gewoon niet.

Tijdens de bijeenkomst gaan we in op de mogelijkheden die de fondsen bieden. We bespreken de culturele ANBI-status en behandelen het vinden en binden van particuliere financiers, het mecenaat. Deskundigen van de Belastingdienst, Stichting Cultuur+Ondernemen, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Mondriaan Fonds bespreken hun ervaringen en inzichten, geven voorlichting en waardevolle tips en wijzen u op do’s en don’ts bij de werving van middelen en het benaderen en vooral vasthouden van schenkers en donateurs.

Wat zijn uw ervaringen met subsidieaanvragen? Hoe is het u gelukt om financiers te vinden voor uw project? En hoe lukt het u om ze duurzaam aan uw erfgoed te verbinden? De sprekers gaan graag met u in gesprek over de kansen en uitdagingen voor het mobiele erfgoed.

De programmacommissie platform Mobiel Erfgoed die deze bijeenkomst organiseert bestaat uit: Kees Wielemaker (Mobiele Collectie NL/MCN), Ben Boortman (MCN) en Arjen Kok (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/RCE). De bijeenkomst wordt gehouden in het gebouw van de RCE, Smallepad 5, Amersfoort op loopafstand van station Amersfoort.

Aanmelden
Deelname is gratis, maar u moet zich wel aanmelden. Dat kan via het aanmeldformulier met de blauwe knop hieronder.

Programma
13.00 Inloop met koffie en thee
13.30 Welkom en inleiding door Ben Boortman, MCN
Fondsen als partner voor projectfinanciering
Marineke van der Reijden (hoofd erfgoed Mondriaan Fonds), Lotte Hemelrijk
(medewerker Mondriaan Fonds), Henk Dijkstra (adviseur Prins Bernhard Cultuurfonds)
De Culturele ANBI-status
Arjan van Laar (Belastingdienst, specialist ANBI)
15.00 Pauze
15.30 Het Mecenaat als partner voor project- en faciliteitenfinanciering
Alexander Ramselaar (adviseur, Cultuur+Ondernemen)
17:00 Borrel
18:00 Afsluiting

Direct aanmelden

Publicaties
Informatie uit deze nieuwsbrief is vrij van rechten.
Artikelen mogen geheel of gedeeltelijk worden overgenomen, mits de bron wordt vermeld.

FEHAC Secretariaat, Kosterijland 15, 3981 AJ Bunnik
☏ 085 – 303 46 51, ✉ secretariaat@fehac.nl, @ www.fehac.nl

Geef een reactie