Bouw je eigen koplamphuis – Ghia Varia 053, pag. 14

Geplaatst op

klik hier hier voor de Ghia Varia’s (wel eerst inloggen)

 

Bouw je eigen koplamphuis

Beste Karmann Ghia vrienden,

Hierbij geef ik een voorbeeld hoe je zelf een lamppot kunt maken. Ik gebruik hier-voor zelf anderhalve millimeter plaat, omdat dit makkelijker te lassen is en kwalitatief beter. We maken 4 afzonderlijk delen, die we vervolgens zullen samenstelling tot de uiteindelijke koplamppot. (Let op: de tekeningen zijn niet op schaal)

Ik heb zowel de maten voor Type 14 als ook die voor Type 34 gegeven.

Deel 1:

Dit deel is in 12 gelijke segmenten opgedeeld, zie tekening 1. De segmenten kun je met een plaatschaar knippen of uitzagen met een decoupeerzaag. Vervolgens moet je deze delen buigen zodat ze de maatvoering krijgen vorm krijgen zoals in tekening 4 is aangegeven. Tip: zaag uit een houten plaat deze doorsnede zodat je dat als pasmal kunt gebruiken.

Deel 2:

Het ronde plaatje van 80 mm doorsnee kun je met een decoupeerzaag uitzagen en vervolgens in een pijp rondslaan, met een hamer met bolle kop. Zie tekening 2.

Deel 3:

Dit deel is de opstaande rand aan de voorzijde waar de rubber afdichtingring tussen huis en koplamp overheen wordt gezet. Eerst maken we een zogenaamd u-profiel. Dit kun je maken tussen 2 strippen en met de hand omslaan of door middel van een zetbankje zetten. Vervolgens buig je dit profiel om een pijp van ca. 200 mm doorsnede. Buig deze mooi rond want dit zal mooi moeten aansluiten met de koplamp. Wanneer dit mooi rond is kun je dit doormidden slijpen of zagen. Zie tekening 3.

Deel 4:

Dit is een aparte strip tussen de voorkant en de bolle achterkant. Dit is een eenvoudige strip van 25 mm breed, 660 mm lang welke op dezelfde manier rond wordt gebogen om een pijp van ca. 200 mm doorsnee (tekening 4).

De samenstelling: Als alle delen gevormd zijn kunnen deze uiteindelijk worden gelast volgens tekening 5.

Daarbij zul je delen goed pas moeten maken. Gebruik hierbij de koplamp om zeker te zijn dat het koplamphuis goed aansluit. Indien mogelijk, pas het huis ook op het voorscherm. Las eerst de delen met wat kleine hechtlasjes aan elkaar. Pas als alles goed past, las dan het geheel af.

Voor mensen die nog niet zoveel ervaring hebben met laswerk is dit een leuke oefening en het levert nog iets op, namelijk een koplamppot.

Met vriendelijke groet, Jan van der Steen

Geef een reactie